Deel 2: Je klant betaalt niet, wat nu?
Aanmanen en incasso. Je hebt je goederen naar je zakenpartner in Duitsland gestuurd of jouw diensten verleend aan je Duitse zakenpartner en nu betaald ie niet. Ergerlijk! In mijn vorige blog heb ik daarom uitgelegd dat je o.a. met contractmanagement de kans op openstaande facturen kan verkleinen. Toch gaat het soms mis. Hoe vervelend is het als je hard hebt gewerkt, je klant keer op keer een kans geeft en jij uiteindelijk degenen bent die met lege handen achterblijft. Niet doen dus! Met deze tips blijven jouw handen gevuld!
Stap 1: een vriendelijke herinnering
Veel ondernemers houden er niet van om klanten op betaling aan te spreken. Die pijn kan je verzachten door aan een juridische aanmaning een vriendelijke betalingsherinnering vooraf te laten gaan. Een kort mailtje met de melding dat het misschien aan de aandacht van je klant is ontglipt, maar dat er nog wat openstaat en met het verzoek om daarnaar te kijken, is al voldoende. En als er vragen zijn sta je uiteraard voor je klant klaar. Voor die klanten bij wie je rekening toevallig net even onderaan de stapel lag, kom je op hele vriendelijke manier op de radar. Jij ontvangt je geld én de relatie is behouden.
Stap 2: Aanmanen met LegalLink
Brief/Mail met een herinnering verstuurd, termijn verstreken en nog steeds geen betaling? Dan kunnen kan voor jou vanuit LegalLink een brief naar jouw klant sturen waarin we betaling vragen van de openstaande factuur, inclusief rente en incassokosten. Vaak zie ik dat alleen een brief van een advocaat al voldoende kan zijn om de factuur toch betaald te krijgen. Niemand zit op juridische stappen zoals een gerechtelijke procedure te wachten. Ook je klant niet. Soms is het nodig om een betalingsregeling af te spreken om je klant tot betaling te krijgen. Dat soort dingen doe ik altijd in overleg met jou.
Stap 3: Juridische vervolgstappen
Nog steeds geen betaling? Er zijn genoeg juridische vervolgstappen. Je kan je klant dagvaarden voor de rechter. Wel vind ik het belangrijk om eerst samen met jou te onderzoeken waarom de factuur niet wordt betaald.
- Als je klant failliet dreigt te gaan, moet je je afvragen of je kosten wilt maken voor juridische stappen. Je bent dan zelf nog meer geld kwijt en de kans dat je er iets van terugziet is heel klein.
- Misschien denkt je klant een tegenvordering te hebben. Dan wil je de slagingskans daarvan liever op tijd beoordelen.
Ook beslagleggen is niet altijd aantrekkelijk. Afhankelijk welk recht bij een buitenlandse schuldenaar/wanbetaler van toepassing is, heb heb je eerst een vonnis van een rechter voor nodig. In dit geval zouden de kosten om dat vonnis te krijgen waarschijnlijk hoger zijn dan de opbrengst van de goederen.
Juridische stappen kunnen veel opleveren, maar zijen niet zonder kosten en risico’s. Bij een buitenlandse wanbetaler is er dan ook nog het probleem dat je deze dan in twijfel een gerechtelijke procedure in het buitenland moet voeren. Daarom bespreek ik te eerst samen wat jouw mogelijkheden zijn. Zo maak je altijd weloverwogen de juiste keuze!
Wil je weten wat bij jou past?
Kies je voor de juridische fundering, een gestroomlijnd incassotraject of wil je eest even vrijblijvend sparren? Ik heb uitgebreide ervaring met het juridisch opbouwen van ondernemingen en het incasseren van vorderingen als het toch misgaat. Laat je horen en we gaan snel aan de slag!
Als je meer wilt weten over Duitse incasso of over het Duitse recht in het algemeen, kun je mij altijd bellen of een bericht sturen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.
Patrick Bernd Link, LL.M.
Rechtsanwalt (Advocaat)
+31 6 24355737