Patrick Link, LL.M.

Rechtsanwalt (DUI), Jurist en Mediator (NL)

“Met beide benen op de grond – vierkant achter mijn cliënten.

Uw juridische partner voor uw zaken in en met Duitsland”

Bent u op zoek naar een expert en sterke juridische partner, die uw vakkundig, effectief en met een no-nonsense aanpak begeleid met uw zaken in Duitsland? Dan bent u bij mij aan het goede adres! Wilt u zaken doen over de grens in Duitsland en u weet niet hoe u dat aan moet pakken? Of bent u in een conflict met een Duitse handelspartner? Dan kan ik u helpen!

Met mijn ruime kennis en ervaring op het gebeid van het Duitse recht en Duits-Nederlandse rechtsgeschillen, weet ik als uw sterke juridische partner het uiterste uit uw zaak te halen. Sinds vele jaren adviseer, begeleid en vertegenwoordig ik als Duitse advocaat (Rechtsanwalt) Nederlandse ondernemers in hun zaken over de grens in Duitsland. Tot mijn grootste expertise behoren voornamelijk zowel het grensoverschrijdend handels- en ondernemingsrecht als het arbeidsrecht, herstructureringen en contractenrecht, waaronder agentuurovereenkomsten, distributieovereenkomsten en algemene voorwaarden.

Door mijn Duitse achtergrond en jarenlange werkervaring in zowel Duitsland als Nederland ken ik als Rechtsanwalt als geen ander de (cultuur-)verschillen tussen beide landen. Daarbij zie ik mezelf als spreekbuis voor mijn cliënten en als bruggenbouwer tussen de Nederlandse en Duitse zaken- en rechtscultuur.

Door mijn economische georiënteerde masteropleiding kan ik me daarnaast ook goed in de positie van een ondernemer verplaatsen. Ik denk met u mee om tot het juridisch én economisch best haalbare resultaat te komen. Met mijn pragmatische en directe benadering en gedrevenheid streef ik er altijd naar toegevoegde waarde te leveren voor mijn cliënten.

LegalLink Rechtsanwaltskanzlei is een kleinschalig maar breed georiënteerd Duits advocatenkantoor, gevestigd in Utrecht. Als Rechtsanwalt en in Duitsland beëdigde advocaat biedt ik toegankelijke en vakkundige juridische diensten, speciaal voor ondernemers, met name mkb’ers en zzp’ers, die zaken doen in Duitsland. Ik ben opgegroeid vlak bij Frankfurt am Main en woon sinds vele jaren in Utrecht. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met kleding ontwerpen en maken, schilderen, meubelen restaureren en tuinieren.

Functie: Rechtsanwalt sinds 2007 – daarvoor ook tot 2018 werkzaam geweest als Nederlandse advocaat

Opleidingen:

 • Mediationopleiding bij ICM
 • Masteropleiding (LL.M. in Law and Economics) aan de Universiteit Utrecht
 • Internationaal en Europees recht aan de Universiteit Utrecht
 • Duits recht aan de Universiteiten van München en Gießen (1. Staatsexamen)
 • Duitse beroepsopleiding (Referendariat) aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main (2. Staatsexamen)

Voorbeelden van werkzaamheden:

 • Adviseren en procederen op het gebied van agentuurrecht en distributie (provisie, klantenvergoeding, opzegging).
 • Adviseren en procederen op het gebied van (grensoverschrijdend) handelsrecht, internationaal privaatrecht, Weens Koopverdrag (CISG).
 • Adviseren en procederen in Duitsland en in Nederland op het gebied van (grensoverschrijdend) arbeidsrecht (aannemen en ontslag personeel, werknemers en bestuurders, beëindigingsvergoeding, concurrentiebeding) en het uitzenden/detacheren van personeel naar het buitenland.
 • Adviseren in verband met herstructurering van ondernemingen.
 • Begeleiden van ondernemingen in onderhandelingen met vakbonden en ondernemingsraden, zowel in Duitsland als in Nederland.
 • Opstellen van en onderhandelingen voeren over internationale commerciële contracten en algemene voorwaarden.
 • Begeleiden van Nederlandse ondernemingen op de Duitse markt bij hun verkoop- en exportstrategieën.

Lidmaatschappen en nevenactiviteiten:

Voormalig voorzitter van de Ondernemingsraad van een Top-50-advocatenkantoor Regelmatig spreker/docent o.a. voor de Koninklijke Metaalunie en andere brancheverenigingen Lid van de Duitse Advocatenvereniging (DAV)

Rechtsgebieden:

Duits recht, Arbeidsrecht, Agentuur-Distributie-Franchise, Europees recht, Internationaal recht, Ondernemingsrecht

Talen: Nederlands, Duits, Engels