“De kleine lettertjes”  –  Wie kent ze niet?

Elke ondernemer, van startende zzp’er tot multinational, heeft algemene voorwaarden nodig. Ze zijn wettelijk niet verplicht, maar uiterst handig om te hebben. Als je namelijk als ondernemer regelmatig overeenkomsten aangaat met consumenten, klanten, leveranciers en opdrachtgevers doe je er goed aan om altijd je algemene voorwaarden te gebruiken.

Redenen waarom algemene voorwaarden voor jouw onderneming zo belangrijk zijn:

Duidelijkheid en (rechts-)zekerheid
Niet voor alles wat een ondernemer doet of aan problemen tegenkomt, is er direct een oplossing in de wet te vinden. Voorschot- en betalingsregeling, eigendomsvoorbehoud, oplevering, aansprakelijkheid, enz. Door deze onderwerpen en nog veel meer in jouw algemene voorwaarden op te nemen, voorkom je onnodige discussies met jouw klanten en zakenpartners. Bij het gebruik van algemene voorwaarden is iedereen op de hoogte van jouw “spelregels” en zo kan je dan ook verkeerde verwachtingen en tijdrovende en meestal ook dure procedures voorkomen.

Het bespaart tijd
Als je algemene voorwaarden hanteert, hoef je niet meer bij iedere overeenkomst opnieuw over iedere voorwaarde met jouw klant of zakenpartner te onderhandelen. Betalingsregelingen, garanties, levertermijn, aansprakelijkheid, enz., alles is al met jouw algemene voorwaarden geregeld.

Beperk jouw bedrijfsrisico en aansprakelijkheid
Met het juiste hanteren van jouw algemene voorwaarden kun je jouw financiële en juridische risico’s beperken. In sommige situaties kun je als ondernemer jouw aansprakelijkheid zelfs volledig uitsluiten. Dit kan echter alleen met algemene voorwaarden. Zo kun je het beste schadeclaims voorkomen of beperken.

Betere positie jegens debiteuren en wanbetalers
Welke ondernemer kent dit niet? Je hebt zaken geleverd en/of werkzaamheden verricht… en dan betaalt de klant/zakenpartner niet. Algemene voorwaarden met een betalingsregeling (voorschot, aanbetaling, sancties bij te late betaling enz.) kunnen het risico op wanbetaling aanzienlijk verkleinen of zelfs voorkomen. Belangrijk kan dan ook een eigendomsvoorbehoud in jouw algemene voorwaarden zijn. Daardoor blijf je eigenaar van de aan de klant geleverde goederen en zaken totdat de klant ook daadwerkelijk heeft betaald. Mocht de kant alsnog niet betalen sta je met jouw algemene voorwaarden sterker, zo kun je tenminste jouw eigendom weer terugvorderen.

Internationaal ondernemen
Meer en meer ondernemers doen ook zaken met buitenlandse partijen. Maar wat gebeurt er als je een meningsverschil hebt met deze partij en niet weet of überhaupt Nederlands recht op de overeenkomst van toepassing is? Kun je überhaupt naar een Nederlandse rechter stappen of moet je in het buitenland procederen? Algemene voorwaarden kunnen ook deze aspecten (“internationaal bevoegde rechter” en “toepasselijk recht”) regelen. Zo kun je tijd en kosten besparen die je met het voeren van een procedure in het buitenland zeker had moeten besteden.

Heb je al algemene voorwaarden?

Nog niet?
Dan hopen we dat bovenstaande redenen jou hebben kunnen overtuigen om algemene voorwaarden voor jouw onderneming op te laten stellen. Daarbij is het van belang dat jouw algemene voorwaarden ook aansluiten bij jouw onderneming en activiteiten. Er bestaan namelijk verschillende soorten van algemene voorwaarden zoals:

  • Leveringsvoorwaarden
  • Inkoopvoorwaarden
  • Gebruikersvoorwaarden
  • Verkoopvoorwaarden
  • Service- en montagevoorwaarden
  • Voorwaarden voor consumenten
  • Onderhoudsvoorwaarden
  • Licentievoorwaarden

Met de juiste set(s) van algemene voorwaarden die ook precies op jouw onderneming aansluiten, kun je het beste jouw bedrijfsrisico’s beperken.

Jazeker!
Toch is het dan belangrijk om regelmatig te beoordelen of deze voorwaarden nog steeds bij jouw bedrijf passen en of deze bepalingen überhaupt nog rechtsgeldig zijn. Wetten, regelgeving en jurisprudentie over algemene voorwaarden veranderen namelijk regelmatig. Verouderde en zelfs niet meer rechtsgeldige voorwaarden bieden dan namelijk onvoldoende bescherming.

Heb jij nog vragen over algemene voorwaarden? Wil je weten of het voor jou handig is om ze te hebben, wat de inhoud zou moeten zijn, hoe ze van toepassing worden? Wil je graag algemene voorwaarden hebben of ze laten controleren, maar wil je eerst wel eens weten wat de mogelijkheden en kosten zijn? Bellen, mailen of appen kan altijd!

Ik verheug me op een kennismaking.

Patrick Link | patrick@legallink.eu | 06-24355737