Waarschuwing voor “VAT Identification Number” en Your Business at Net GmbH uit Hamburg

 

Sinds enige maanden ontvangen Nederlandse ondernemers een Engelstalig schrijven van Your Business at Net GmbH te Hamburg waarin hun gevraagd wordt hun btw-nummer te laten registreren middels formulieren zoals VAT Identification NumberenRegister related to the European General Data Protection Regulation (GDPR). Dit ten behoeve van een zogenaamd “VAT Identification Number Register” dat noodzakelijk zou zijn vanwege de European General Data Protection Regulation, beter bekend als de AVG.

 

Let op!: Het gaat hier om een ‘aanbieding’ en niet om een eenvoudig en vrijblijvend registratieformulier. Er is geen enkele verplichting op dit schrijven te reageren. Wie dit formulier wel invult en opstuurt, wordt zeer snel (en onaangenaam) verrast door facturen en sommaties vanuit Duitsland.

Your Business at Net GmbH richt zich momenteel op Nederlandse ondernemers met behulp van oplichtingsformulieren. Deze zwendel is al vele jaren zeer populair (zie ook mijn eerdere blog over de “EBN-scam”) en helaas ook zeer succesvol.

 

De werkwijze van dit bedrijf

Het bedrijf stuurt officieel uitziende formulieren met de titel “VAT Identification Number” en “Register related to the European General Data Protection Regulation (GDPR)”. De ontvanger wordt eerst gevraagd om de bedrijfsinformatie te controleren en te bevestigen dat deze correct is, en om eventuele onjuiste of ontbrekende informatie te corrigeren of aan te vullen. Aan de rechterkant staat een barcode. In het midden van het formulier zijn de gegevens van het bedrijf van de ontvanger al ingevuld. Sommige velden zijn echter leeg gelaten voor de ontvanger om in te vullen. De ontvanger wordt dan gevraagd te controleren of de gegevens correct zijn en te bevestigen met een wettelijk bindende handtekening. De meeste ontvangers zien de kleine lettertjes in het formulier over het hoofd. In de kleine lettertjes staat dat voor de publicatie een bedrag van bijvoorbeeld € 711,- (of soms ook meer) in rekening wordt gebracht, dat op jaarbasis vooraf moet worden betaald. Ook staat er dat het contract drie jaar geldig is en met een jaar wordt verlengd als het niet drie maanden voor het einde van de looptijd wordt opgezegd. Door ondertekening betaalt de ontvanger dus meer dan €2000 voor een vermelding in een bedrijvengids onder het domein www.v-r-e.eu die naar mijn mening volledig waardeloos is.

Een eerste factuur wordt direct na terugzending van het formulier verstuurd, waarbij het eerste jaar een bedrag van bijvoorbeeld € 711,-  (of meer) in rekening wordt gebracht.

Als de ‘klant’ niet betaalt, stuurt Your Business at Net GmbH te eerst een betalingsherinnering via e-mail.

De juridische afdeling van Your Business at Net GmbH stuurt vervolgens weer nieuwe aanmaningen voor haar facturen als de betrokken partijen nog steeds geen betalingen doen. In deze aanmaningen staat meestal dat na afloop van deze laatste termijn de juridische afdeling genoodzaakt is om juridische stappen te ondernemen om het openstaande bedrag te innen dit uiteraard verdere aanzienlijke kosten met zich mee zal brengen voor de betreffende bedrijven.

 

Even checken dus 

Veel betrokkenen zijn geneigd om direct na ontvangst van de sommaties van Your Business at Net GmbH en ter vermijding van een eventuele juridische procedure het gevorderde bedrag te betalen.

Mijn advies: lees alles nauwkeurig door en betaal dergelijke facturen en sommaties niet zonder juridische advies hierover in te winnen.

Waarom?

  • Vaak lost een betaling het probleem niet op.  Aan de ene kant is het moeilijk om betaalde bedragen later weer terug te vorderen. Aan de andere kant kennen de mensen elkaar in deze “branche”. Dus als u bekend staat als een “bereidwillige” betaler, kunt u ervan uitgaan dat de volgende exploitant van de abonnementenval al om de hoek ligt.
  • In de meeste gevallen is hun vordering helemaal niet rechtsgeldig. Claims zoals die Your Business at Net GmbH. Er moet altijd worden gecontroleerd hoe er een contract tot stand is gekomen en of er dus ook juridisch een contract is. Meestal zijn er tal van aanknopingspunten om het contract te vernietigen en/of aan te vechten om uiteindelijk een betalingsverplichting te vermijden.

 

Kennis van Duits recht

Your Business at Net GmbH  is een in Duitsland gevestigde partij. In de kleine lettertjes van het formulier zal dan ook vermeld staan dat Duits recht van toepassing en de Duitse rechter bevoegd zal zijn. Door mijn uitgebreide kennis van het Duitse recht en omdat ik in Duitsland als advocaat/Rechtsanwalt ben ingeschreven, heb ik in het verleden heb ik een aantal cliënten met succes vertegenwoordigd tegen bedrijven zoals Your Business at Net GmbH (zie mijn eerdere blog en blog over EBN en Deutscher Adressdienst GmbH) die een soortgelijke oplichting uitvoeren.

 

Ik ben graag behulpzaam bij de verdediging tegen deze claims.

 

Stuur eenvoudigweg een korte e-mail naar patrick@legallink.eu of bel me onder 06 2435 5737.